21. Jawám

2010.09.27. 00:57

Szigetszentmiklós, 2010.09.25. 6:10'

Megérkeztünk Kristóf barátommal, édesapjával Józsival, és nagybátyjával Zolival a börze helyszínére...

Szigetszentmiklós, 2010.09.25. 6:13'

Vettem megint egy Jawát.

11 hiányos Mustang, 4 és fél babetta, egy Super M20, két és fél 360-as, meg egy 634-es után itt a legidősebb Csehszlovák szerzeményem, sorban a 21. Jawám (19 évesen) egy 1962-es Jawa 555.




















Megláttam, és beleszerettem, 15-öt kértek érte, volt pár bűne, példnak okáért a karburátort takaró idomok, a kuplung, és az elsőlámpa üvege, és a váltókar hiányzik, a fékpedál meg van gyalázva, és a kormányhatároló le van törve a vázról, ezért a fejidom mindkét oldalról horpasztott már kicsit a tankon, illetve a nyereg szivacsa is elporladt a szűk 48 év során.
Tulajdonképp ezt leszámítva hibátlan, és ami a legszebb, hogy gyári fényű! :)
Sokáig csendben gondolkoztam, tanakodtam, önmagammal veszekedtem (te hülye, és ezt hogy viszed haza? Nincs is ennyi pénz nálad... De hát ez egy 62-es pionyr, mindig is akartál egy ilyet...)
Végül 13000 Ft-ért elvittem.


10 óra után valamivel elindultunk Zolihoz, lerakni a motort Pestszentimrére, ott egy picit pucolgattuk Kristóffal, és szóba jött, hogy Zoli keres egy nagy Trophyt. Akitől Jaroslavot vettem anno, Joe bácsinak volt egy trophyja, említette is, hogy szeretné előbb-utóbb eladni, ezért fel is hívtam, hogy megvan-e még? Megvan, bizony!  10 000 Ft-ért papírokkal, lábvédőkkel, eredeti fényezéssel, és gyári oldalcsomagtartókkal, de ez csak egy 125-ös ES. Végül abban maradtunk, hogy visszahívom a napokban, mi lesz, ha nem kell Zolinak, én hazaviszem. Persze ő rögtön lecsapott rá: "menjünk Szarvasra, levisszük a jawát, hozzuk a trophyt holnap." Mondom: miért nem ma? Már nagyon be voltunk sózva, hívtam Joe-bácsit, de nem vette fel a telefont, egész délután, legalább 30x próbálkoztam, semmi szerencsével, végül küldtem egy sms-t, hívjon vissza, ha ráér. Este 9-kor kapom a telefont, megbeszéltük, hogy másnap 10-re ott vagyunk a motorért.

2010.09.26 7:15'

Megérkeztünk Zolihoz, indulunk Szarvasra, pakoljunk! Rövid előkészület után felspaniferezvén a Jawát megindultunk, ám az öröm az első kereszteződésig tartott, mikoris elcsúszott olalra a motor elsőkereke, és félig eldőlt a motor, a hátsó felfogatást megvariálván tovább indultunk, sajnos kevés sikerrel. Fordulás vissza, egy kis barkácsolás következett, laminált forgácslapból készült egy ideiglenes megoldás, ami megtartotta az elsőkereket az oldalirányú mozgástól (magyarul: sín), ezután már olyan büszkén állt a motor a skif tetején, mint újdonsült gazdája, amikor tolta ki azt a börzén a kocsihoz. :)

Hazaérvén Szarvasra bementem Anyáért: "hoztam neked valamit... Édesanyám, Boldog Születésnapot!" :) Mivel aznap ünnepelte, és azonos "évjáratú" Ő maga is (...és persze hogy ne legyek kiutálva itthonról az újabb "lom" miatt :) ).

Fél órával később elindultunk Békésszentandrásra a kis Trophyért, de a történet folytatása már egy másik blog másik bejegyzésében lesz leírva, és nem általam.

Rengeteg kép is készült, amiket mihamarabb igyekszem publikálni.

Összességében elmondhatom, hogy ez egy nagyon jó hétvége volt számunkra!

süti beállítások módosítása