Prologue :)

2009.10.15. 22:10

Éd'sapám rengeteget mesélt az ő "Jávájáról", amit a 70-es évek elején kint az NDK-ban vett anno használtan, (2 évesen egy motorversenyzőtől) az a motor túlélt később egy komoly balesetet, több tulajdonost, egyvalamit úgytűnik nem, a magyar valóságot. Meg volt vágva a hátsósárvédő a rendszám alatt, oldalt egy DDR ovál rendszám, hasonló nyalánkságok. Sajnos a katonai behívója miatt jóapám kénytelen volt eladni, sógora vette meg, aki "szerelővel" javíttatta, meg is lett az eredménye, állítólag elég hamar vége is lett a motornak, legutoljára Köröstarcsán volt a 80-as évek elején, a kulcs nélküli gyújtáskapcsolója, egy tartalék váltófogaskereke, és a sebességmérőjén kívül nem láttam belőle semmit, a km óra kiskoromban áldozatul esett bátyám szétszedési hóbortjának :P, (hát igen, akkor még nem tudtuk, az mekkora érték...sajnos ez van).
13 évesen szerzett nekem apa egy komárt, igaz hiányosan, de hamar összejöttek hozzá a cuccok, akkor (anya, majd később apa nagy bánatára) sikerült velem elég hamar megszerettetni a motorozást, akkor eldöntöttem, nem állok meg, amíg nem lesz egyszer nekem is egy saját háromötvenesem, de nem is akármilyen, csepptankos, a vékonyelsősárvédős! Aztán már picit lejjebb adtam, megtetszettek a JAWA TS-ek is, majd a fizikatanárom egyik nap megemlítette, hogy van egy háromötvenese eladó, rengeteg alkatrésszel a vejének, ha tudok rá vevőt, jelezzem. Erre én:mennyit kérhet érte? "Szerintem úgy 20 000 körül odaadja, le van adva a rendszáma, de a forgalmija elvileg megvan" Én: "Megvan a vevő, esetleg egy tisztességesen összerakott 2 sebességes babetta nem érdekli?" Erre jött két hét csend, majd kaptam hírt, hogy bizony, érdekli, meg is történt a csere pár hónappal később, mire összeraktma azt a babettát... (tejóisten, az a motor... (nagyon sokat szivatott engem :) ))
Egy évre rá Petya barátomnál voltam a Honda MB8-as motorommal, amivel 2009 július eleje és szeptember vége között töltöttem el boldog kilométereket, kint beszélgettünk az utcán, megszólított a szomszédjuk, hogy "de szerettem volna én is egy ilyen motort a 80-as években... de csak simson jutott" "meg akkoriban a nagymenőknek 350-es jawa volt, nekem is van ám, de nemtudom, hogy fogok-e tudni velük foglalkozni ebben az életben, eladóak" Rákérdeztem, hogy milyenek, mennyiért? Hatvoltosak? azt mondja igen, talán 6 voltosak, 50 000-ért odaadom. Mondtam, hogy olyanom van már egy, sajnos kevés a helyem is, pénzem sincs, meg ez-az (hatásszünet következett) "deeeee ugye nem a csepptankos fajta?" Erre rávágta, hogy de, azok, megnézed? Újra rákérdeztem az árukra: 50? Megerősített. Megnéztem, és mit ne mondjak, a látvány magával ragadott. Sajnos nem sikerült összeszednem 50 000-et, pedig próbálkoztam mindenhogy, majd jött ez elmúlt hétvége, egy barátom keresett meg a honda miatt, nagyon tetszett neki, és szeretett volna már régóta kocsi után ismét motorra ülni, hirtelen 120 000-et mondtam neki, fél perc gondolkodás után rávágta, hogy mehet. Nem akartam hinni a szemeimnek, füleimnek, végre volt egy használható, viszonylag kisfogyasztású, lustaembernekvaló (van benne olajbekeverés:) ) motorom, erre meg csak úgy odaadom... Az nyugtat csak meg, hogy jó helyre került, még aznap első dolgom volt, hogy felhívjam a tulajt, megvan a pénz, vinném a motorokat. "Jólvan, gyere, de csak holnap 10-ig vagyok, ma nem érek rá" Hát mit ne mondjak, nem tudtam aznap aludni...

Szerző: TyerCorp01

2 komment

Címkék: jawa 350

A bejegyzés trackback címe:

https://jawa360.blog.hu/api/trackback/id/tr791452980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jankisz 2010.02.14. 11:06:43

hali barátom. olvastam az irásod. nagyon jó.nekem is egy ugan ijen cseptankos jawa-m volt több évig. nagyon jo vas volt.persze ez 15 éve volt.Most van egy yamaha xtz 660 tenere-m.Elötte pedig egy honda 900 rr fire blade-m volt.de az irasod szep emlekeket juttatot az eszembe.sok szerencset a géphez.Szep napot.

TyerCorp01 2010.02.23. 20:59:51

@jankisz: Szia! Örülök, hogy tetszik, remélem nyáron már az ország útjait fürkészhetem vele, és köszönöm a jókívánságokat, viszont kívánom! :)
süti beállítások módosítása